2013 – Autocross Loenen

Terugblik Loenen : Spannende NK Cross Loenen
Bron: Regiobode

~

LOENEN – Het eerste NK Autocross kreeg in het weekend met 210 crossers die op het circuit De Veldhuizen in Loenen kwamen opdagen, meteen al een goede deelname. Ook over de publieke belangstelling had het bestuur van LAT’77 geen klagen. Ruim 2000 personen kwamen kijken. Het Loenense Autoteam had gezorgd voor een prima organisatie. Op het zelfde circuit staan komend weekend wedstrijden om de Europokal op het programma.
~

Volgens wedstrijdleider Paul van de Berg het organiserende kreeg LAT ’77 (Loenense Autocroos Team) deze wedstrijd aangeboden door de KNAF. Er werd een zandcircuit gezocht met voldoende capaciteit voor meer dan 200 rijders. Het bestuur ging wikken en wegen. Van de Berg: “We hebben met de buurt overlegd, want dit is wel een weekend herrie er bij, omdat we volgende week hier ook de Europokal wedstrijden hebben. Ook moesten er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. Financieel konden we door medewerking van een aantal sponsoren alles rond krijgen. Daardoor konden we voor de eerste keer een Nederlands kampioenschap organiseren. Pech was natuurlijk de hoosbui even na de middag, maar nu schijnt de zon weer.”
~

Voor- en tegenspoed horen bij de autocross, maar de fanatieke mannen houden de moed er in, ook al is er soms flink materiaalpech. Bastiaan Hoogeboom heeft de hulp van zijn vader en een paar vrienden die flink kunnen sleutelen. “Wel een dure sport”, laat vader Hoogeboom, weten. “Als je in zo’n sprinter een nieuw schakelbak nodig hebt, kost dat rond 16000 euro’s. De geldprijzen die je kunt winnen zijn niet zo hoog. Maar het is zijn lust en leven. Al heel jong was hij er gek van. Hij doet het ook goed. Af en toe in de top”. Zoon Bastiaan deed eerst aan motorcross, maar daarvoor ontbrak het hem aan conditie. In de crossauto is het beter vol te houden. Daar komt vooral goede stuurmanskunst bij kijken. Hoogeboom: “Belangrijk is dat dat je een goede baanoverzicht hebt. Goed inschatten wat je wel en niet kunt en moet doen”.
~

Ben Jansen uit Twello kwam ook even kijken. “Ik heb vroeger ook gecrossd. Machtig mooi om te doen. Maar ja, het kost wel heel wat. Als je keer op keer het spul kapot hebt en je er veel aan moet sleutelen met dure onderdelen, dan gaat het plezier wel over. Nu kom ik ieder jaar even naar de cross kijken. Altijd gezellig. Leuk om naar te kijken en je spreekt nog is iemand”.
Uit Klarenbeek komen Harrie Diks en Jan Bouwmeester. Zij zijn zelf geen crossers, maar vinden het een leuk sport om naar te kijken. Af en toe sensatie door een buiteling van een crosser in de greppel. Diks is jarenlang actief geweest in het Klarenbeekse verenigingsleven en vindt dit een prachtig evenement voor de jongeren die zich hier volop in kunnen uitleven. Diks keek met belangstelling naar de juniorenklasse waarbij jongens en (een paar) meisjes tussen 14 en 17 jaar aan de start verschenen. De jeugd deed het prima. De Loenense Suraya Huls deed ook mee, maar kreeg materiaalpech.
~