2014 – Autocross Loenen

~
Bron: Regiobode 26/8/2014
~
LOENEN – Van heinde en verre kwamen de crossers met hun aanhang afgelopen weekend weer naar Loenen voor de Eurpokalwedstrijden die dit jaar voor de vijfentwintigste gereden werd. Het Loenens Auto Team (LAT ’77) staat bij de crossers bekend om de prima organisatie en het ruime terrein in de buurtschap De Veldhuizen. Zo’n 220 rijders bevolkten met familie en fans de weilanden.
~
De nachtcross is vooral voor de plaatselijke rijders aantrekkelijk. Daan Blom doet al enkele jaren mee met de nachtcross. Hij blaakt vooraf van zelfvertrouwen om hoog te scoren. Bij de start staan nog even zijn vrienden om hem wat op te peppen. De vrienden staan even later ook langs de lijn en volgen precies de prestaties van Blom. In het donker is het wat moeilijk te zien maar de vrienden weten precies waar hij rijdt. Hij blijkt het goed te doen met een tiende eindplaats. Dennis Groenhof, die ook tot de vriendengroep hoort, doet voor de eerste keer mee. De mannen zien tot hun teleurstelling dat halverwege de wedstrijd Groenhof strandt in de greppel. Samen gissen ze even over de oorzaak van het stoppen. Ze hopen niet dat er veel schade is. Hij brengt het met 50 ronden tot een 29e plek.
~
Voor de ruim zestig rijders tegelijk gaan starten met de nachtcross gaat er in Loenen nog een ceremonie aan vooraf. Geen knal om te beginnen. Om kwart voor negen roept wedstrijdleider Cor Rijken bij de start alle rijders even bijeen. Hij houdt een korte maar wel doordringende toespraak. De opdracht aan de rijders is niet om snel te rijden maar om tijdens het uur, dat de wedstrijd duurt, zoveel mogelijk rondjes te maken. De rondjes bepalen de eindrangschikking.
~
De cross blijft een mannensport. Een enkele vrouw is nog aan de start te vinden. De jeugd doet ook al mee met een flink aantal rijders. De crossers konden zich zaterdag en zondag uitleven in Speciaal klasse, vrije klasse, toerwagens, en de motorfietsklasse in totaal 12 klassen. De twee beste uit elke klasse kwamen zondag uit in de superfinale waarmee een flinke geldsom te verdienen viel.
Ruim honderdvijftig vrijwilligers waren in touw om alles vlot te late verlopen. Af en toe strandde een auto op de baan. Vlot was er een trekker bij om de weg weer vrij te maken. Ook was er nog een paar keer een buiteling van een wat roekeloze rijder. Door de veiligheideisen kan de rijder niks gebeuren. Hij bleef op de kop liggen maar kroop er even later ongedeerd weer uit. Vaak lopen de wagens schade op en dan moet er nog snel wat gesleuteld worden. Soms is er probleem erg groot. Bij een crosswagen bogen zich vijf mannen over de auto.
~
De publieke belangstelling was dit jaar, dankzij het redelijke weer, bijzonder groot. Donderdag dreigde door de zware regenval de cross nog te worden afgelast maar het bestuur besloot de gok te wagen, hoewel de weersvoorspellingen wat somber waren. De gok is goed geweest. De regen viel mee. Vele duizenden hebben in De Veldhuizen een mooi en vooral spannend weekend gehad.
~
Uitslag Nachtcross 2014
1. Erik Mulder Voorst 90 ronden, 2. Collin van Ginkel Leusden, 87, 3. Jan Marius van de Brink Empe 86, 4. Jan Dekker Beekbergen (LAT) 86, 5. Jacco van de Brink Voorst 86, 6. Bart Laumen Kessel 85, 7. Herwin van Reen Tonden 74, 8. Daan Elgersma Loenen 81, 9. Michel van Binsbergen Laag Soeren 79 10. Daan Blom Loenen (LAT), 79.