2011 – Autocross Loenen

~
Bron: Regiobode 19-7-2011

~
LOENEN – In Loenen staat op 29, 30 en 31 juli en 1 augustus weer bol van het crossgeweld. Ruim 300 autocrossers met toppers uit Duitsland, België, Luxemburg en Nederland gaan de strijd aanbinden om de eerste Eurpokal plaatsen. Hier zijn forse prijzen mee te winnen. De jeugdige crossers laten op het circuit De Veldhuizen ook weer van zich horen. Zij staan er goed voor omdat zij op vorige wedstrijden al prima hebben gepresteerd.
~
Er wordt in elf verschillenden klassen gereden: van een jeugdklasse 1300 cc naar een superklasse (eigenbouw zonder limiet aan cc) waarbij vele auto’s met turbo en vierwielaandrijving. De motoren die gebruikt worden zijn onder andere Toyota 16-kleppen, Honda Vtec, Opel Tigra, Porsche, Audi V8 en Ford Cosworth, Suzuki Hayabusa en natuurlijk de bekende VW kever. De jonge crossers doen mee in de Jeugdklasse. Jongens en meisjes tussen 14 en 18 jaar die in bezit zijn van een KNAF Jeugd licentie met gelijkwaardige auto’s tot 1300 cc.
~
Vrijdagmiddag om 16.00 uur wordt gestart met de crossevenementen. Op diverse plekken op het terrein is wat te doen. Er worden demo’s gegeven door de RC-junkies (radio bestuurbare auto’s) op hun baan met vele jumps. Ook kan het publiek genieten van quads demo’s waarbij in drie verschillende groepen gestart zal worden: onervaren rijders, ervaren rijders en wedstrijdrijders. De deelnemers zijn de jeugd uit Loenen en omgeving tot 16 jaar.
Evenals vorig jaar zijn er ook crosskartwedstrijden. Veertien teams gaan strijden om de hoogste eer. Er worden vier series gereden om punten door de teams. De prijsuitreiking is na afloop in de tent. Een DJ zorgt met zijn discotheek voor een prima stemming.
~
Nachtcross
Zaterdag is er om 7.00 uur een ontbijt in de grote tent. Ook zal dan de technische keuring beginnen voor de deelnemende crosswagens. Om 10 uur begint de verplichte tijdtraining. De start van de eerste wedstrijd vindt plaats om 13.00 uur. Er wordt in acht verschillende klassen verreden en de nachtcross. De wedstrijden duren tot ongeveer 19 uur. De nachtcross gaat om 21.00 uur van start. Maximaal 60 rijders mogen er meedoen. Een uur lang krijgen de rijders kans om met hun machine zoveel ronden te rijden. Tijdens de nachtcross moet de auto voorzien zijn van deugdelijke verlichting wat een spectaculair gezicht is wanneer het om plm. 22.00 uur donker gaat worden. Het wordt voor de deelnemers weer dringen want enige tientallen auto’s komen tegelijk op de baan. De gestrande wagens worden lastige obstakels waar de rijders iedere ronde omheen moeten laveren. Ongeveer een uur na afloop van de nachtcross zal de prijsuitreiking plaatsvinden in de grote feesttent waarin.
~
Superfinale
Zondag komen de zware jongens aan de start. Er wordt dan in elf klassen gereden in de wedstrijden die meetellen voor de Europokal. Het officiële programma begint om 13.00 uur en rond 15.00 uur beginnen de eerste finales. De superfinale wordt rond 19.00 uur verwacht. Er zullen mininaal 20 ronden worden verreden. Tot slot is er in de feesttent een crossbal met uitreiking van de prijzen. LAT ’77 doet zelf ook mee met enkele sterke rijders.