Autocross Loenen (Regiobode 2011)

~
Bron: Regiobode 1-8-2011
~
LOENEN – Jong geleerd is oud gedaan. De driejarige Sven gaat graag mee met zijn vader Bert Eggink uit Empe, die bij LAT ’77 al vele prijzen op zijn naam heeft gezet. De kleine boy is niet weg slaan bij de crosswagen en geniet volop van het crossevenement dat in het afgelopen weekend in De Veldhuizen in Loenen werd gehouden. De kleuter vind het allemaal prachtig. Vader Bert denkt dat junior over enige jaren wel in zijn voetsporen treedt, hoewel de liefhebberij natuurlijk op latere leeftijd kunnen veranderen.
~
Niet alleen uit Loenen en omgeving kwamen de crossers; van heinde en verre kwamen de deelnemers met hun aanhang weer naar Loenen. Ook coureurs uit Luxemburg, België en Duitsland. Het Loenens Auto Team (LAT ’77) staat bij de crossers bekend om de prima organisatie en het ruime terrein in de buurtschap De Veldhuizen. Zo’n 250 rijders bevolkten met familie en fans de weilanden. Ook vanuit het oosten van het land kwam een super team naar deze Europokal-wedstrijden. Een van de mannen laat weten dat het wel moeilijker wordt om sponsors te vinden. Het is een dure sport en blijft kostbaar omdat bij de cross door het geweld er nog wel is wat defect gaat. “Het kost wel een beetje maar we vinden het prachtig om de crossen te gaan bezoeken. De sfeer is prachtig zo met elkaar”, aldus de crosser.
~
Bij een rondgang over het rennerskwartier valt de grote verscheiden op van crosswagens. Onder elke crosswagen ligt keurig een zeiltje die moet voorkomen dat er olie in de bodem komt. Er zijn strenge milieumaatregelen op het crossterrein. De waarde varieert volgens kenners dan ook sterk van een kleine duizend euro in de standaardklasse tot de specials die soms een waarde vertegenwoordigen van bijna een half ton. Daarbij komt nog het vervoer, kleding en brandstof.
~
Vrijdagavond was er dit jaar geen gazonmaaierrace. Het bestuur koos voor wat nieuws. Spannend waren de demonstraties door de RC-junkies(radiografisch bestuurde auto’s) op een baan met vele jumps. Het publiek kon ook kijken naar wedstrijden met quads in drie groepen: opstapgroep, ervaren rijders en de wedstrijdrijders. Vaak werden hoge snelheden bereikt op het LAT-circuit. Ook waren er weer cross-kartwedstrijden waarbij veertien teams streden om de eerste plaatsen. Er werden in vier series gereden op de punten.
~
De cross blijft een mannensport. Een enkele vrouw is nog aan de start te vinden. De crossers konden zich zaterdag en zondag uitleven in speciaal klasse, vrije klasse, toerwagens, en de motorfietsklasse: in totaal 12 klassen. De twee beste uit elke klasse kwamen zondag uit in de superfinale waarmee een flinke geldsom te verdienen viel.
~
Spectaculair was zaterdagavond de nachtcross. Dit keer hadden maar liefst 68 personen zich ingeschreven voor deze wedstrijd die even voor de schemering begon. Zij kwamen allemaal tegelijk in de baan. Het laat zich raden dat het meteen al dringen was in de bochten. De deelnemers moesten proberen in een duur zoveel mogelijk rondjes te maken. Maar liefst 12 leden van het Loenens Auto Team deden mee.
~


~
Terugblik op de autocross in Loenen in 2010…